Prima definiție

„Călătoria toxicomanică – sin. voiaj, trip, experiență toxicomanică.

Introducerea, prin căile cunoscute, a drogului în organism declanșează o serie de efecte, toate acestea fiind descrise în cadrul dependențelor specifice fiecărui drog, în cuprinsul acestui dicționar.
În argou, acest tablou simptomatic este asemuit unei călătorii care are ca punct de începere flash-ul, adică momentul din care începe să-și facp efectul drogul.
Întinderea în timp a unei călătorii bazată pe drog este variabilă, ea fiind condiționată de o serie de factori, cum sunt: drogul utilizat, puritatea acestuia și cantitatea asimilată. Un rol important în ceea ce privește durata unei călătorii în imperiul drogului îl au constituția fizică și starea de sănătate a toxicomanului. Grafic, o călătorie poate fi redată astfel:
 
01234567891011 12131415b
Durata în timp (ore)
a=efectele drogului (flash)
b=durata călătoriei
c=coborârea
d=variații impuse de doze și de constituția toxicomanului.

O călătorie toxicomanică poate fi netulburată ori întreruptă de anumiți factori exteriori. Ultima fază, coborârea, înseamnă reîntoarcerea toxicomanului la starea normală, care va căuta, de îndată. să plece într-o nouă călătorie.
O călătorie sub imperiul drogului poate fi cauza anumitor tulburări fiziologice, mai mult sau mai puțin intense, uneori cu un sfârțit letal. din cauza unei supradoze ori a lipsei drogului necesar, ceea ce declanșează sindromul de sevraj, cu toate consecințele sale (v. bad trips, călătorie proastă).” 

din Dicționar de Droguri, autor Jenică Drăgan, Editura All Beck, București 2005, colecția Lexicon Juridic

Reclame

About this entry